D&G Fruit van Vergro blijft hofleverancier bij Lidl

Posted 19.04.22

D&G Fruit van Vergro blijft hofleverancier bij Lidl

Volgens het principe van de korte keten haalt Lidl België zijn peren rechtstreeks bij de fruitteler. De Belgische peren trokken al snel de aandacht van de buitenlandse collega’s, waardoor ze nu ook vlot geëxporteerd worden over de grens.

Vier jaar geleden pakte het Belgische fruitbedrijf Vergro uit met de oogst van een nieuwe perenvariëteit, de Red Modoc. Deze bloedrode peer heeft een bijzondere zoete smaak en valt op door zijn atypische rode kleur. Lidl sloot in 2020 een exclusiviteitsovereenkomst met Vergro voor België, maar ook internationaal toonde de supermarktketen interesse en nam Lidl Duitsland de bloedrode peren ook op in haar assortiment. Door het succes heeft Vergro het aantal hectare aan Red Modoc bomen de laatste jaren sterk kunnen opschalen. Momenteel is er 45 hectare aangeplant, maar tegen 2030 voorziet Vergro een uitbreiding van in totaal 200 hectare aan Red Modoc-bomen.

"We zijn blij dat onze peren dankzij Lidl gemakkelijk hun weg vinden naar de buitenlandse perenliefhebbers. De korte keten-samenwerking die we met Lidl hebben zorgt ervoor dat de peren sneller verspreid raken en dus ook verser blijven. Een grotere afzetmarkt zorgt er natuurlijk ook voor dat wij zelf ook verder kunnen groeien. Onze unieke rode peren worden daardoor steeds meer een gevestigde waarde, ook in andere landen", vertelt Dominiek Noppe – CEO van Vergro.

Duurzame samenwerking dankzij korte keten
Sinds 2008 koopt Lidl haar hardfruit rechtstreeks aan bij het Belgische exportbedrijf Vergro, dat sinds 2018 ook eigen fruit teelt onder het label D&G Fruit.

Dit seizoen heeft D&G Fruit een perenoogst van ruim 6 miljoen kilo waarvan 55% wordt verhandeld naar Lidl België en Lidl Duitsland. Hoewel de appel- en perenmarkt in Europa aan het veranderen is, kan Vergro uitgaan van een gegarandeerde afname door Lidl. Onder meer door de expansie van het aantal Lidl-filialen en de uitbreiding van de verkoopoppervlakte, kon het Belgische fruitbedrijf de afgelopen jaren daardoor sterk opschalen.

"De nauwe samenwerking met onze lokale telers is zeer belangrijk voor ons. Want hoe korter de keten, des te beter de kwaliteit van het fruit. De één-op-één relatie zorgt voor vertrouwen, een snelle kwaliteitsopvolging én een betere ondersteuning van de lokale economie. Door het aantal tussenschakels te beperken, vermijden telers onnodige kosten. En daar wint natuurlijk ook onze klant bij. We zijn goed op elkaar afgestemd, waardoor we beide kunnen groeien. We zijn dan ook trots dat we op een duurzame manier kunnen helpen om de unieke Sint-Truidens peren hun weg naar het buitenland te doen vinden", aldus Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl België
Wie de uitgestrekte perenboomgaarden van Vergro wil bewonderen, moet deze dagen zeker de fruitstreek rond Sint-Truiden bezoeken. De witte bloesems van de perenbomen die nu te zien zijn kondigen namelijk de start van het fruitseizoen aan in Haspengouw.

Bekijk hier de reportage van TV Limburg hierover

Bron: Lidl

 

Publicatiedatum: vr 15 apr 2022